Надя Данкинова, изпълнителен директор на Фонд ФЛАГ, взе участие в събитието Urban Development Forum 2020, организирано от Градът Медиа Груп. В откриващата сесия на събитието вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова приветства участниците и очерта основните сфери на подкрепа от страна на Банката на ЕС за градското развитие в България. Акцент бе поставен върху старта на новата платформа за инвестиции и координация за градското развитие между ФЛАГ и  ЕИБ, с подкрепата на ФМФИБ и Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси (ЕКЦИВ), и възможностите за подкрепа и за по-малките градове в допълнение на Фондовете за градско развитие по ОПРР 2014-2020. Г-жа Павлова посочи, че това e яpъĸ пpимep зa cътpyдничecтвoтo, нeoбxoдимo зa бъpзoтo изпълнeниe нa oбщинcĸитe пpoeĸти и пoдoбpявaнe нa ĸaчecтвoтo нa живoт в цялaтa cтpaнa.

Месут Акбас, експерт Градско и Регионално развитие, посочи различните видове финансиране от страна на ЕИБ  за градските инвестиционни проекти с цел постигане на интегрирано градско развитие и устойчивост. Представени бяха възможностите както за директно финансиране от ЕИБ на значими общински инфраструктурни проекти с висока степен на готовност, така и за финансиране чрез местни финансови посредници като Фонд ФЛАГ, които осигуряват ресурса от ЕИБ да достигне и до най-малките градове и общини.

В панела, посветен на катализиране на инвестициите в градска инфраструктура чрез гъвкави финансови инструменти,  бяха представени възможности, добри практики и ключови проекти от Надя Данкинова и Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Фонд на фондовете.  В рамките на презентацията за Фонд ФЛАГ и платформата за градско развитие бе представен и напредъкът по Фондовете за градско развитие – за София и за Южна България, управлявани от Фонд за устойчиви градове. Финансирането от фондовете за градско развитие бе посочено като съществена възможност за общините да реализират проектите от своите инвестиционни програми без грантова подкрепа, особено в предстоящите преходните години между програмните периоди. В допълнение, фондовете могат да подкрепят изцяло и проекти на частни инвеститори – да реализират свои проекти за спортна и културна инфраструктура, градска мобилност, ревитализация на стари и изграждане на нови бизнес и индустриални зони.

В рамките на сесията за Финансиране на градски проекти взеха участие– Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление “Финанси и здравеопазване", Столична община, Красимир Стойчев, зам.-кмет финанси, бюджет и икономика, Община Бургас и Георги Симеонов, директор, дирекция „Инвестиции и европейски програми“, Община Стара Загора, които представиха текущите инвестиционни програми на общините, актуалните проекти и бъдещите планове за развитие. Като част от презентациите бяха представени и проектите, финансирани от Фонд за устойчиви градове в Бургас - реконструкция на Културен дом Нефтохим и изграждане на Център за съвременно изкуство и библиотека и в Стара Загора – реконструкция на зоопарка и нова визия за Руския пазар. Модератор на сесията бе Добромир Симидчиев, изпълнителен директор, член на съвета на директорите, Hydrolia и председател на Съвета на директорите на Фонд ФЛАГ.

Urban Development Forum 2020 е ежегодно събитие, организирано от Градът Медиа Груп, което предоставя платформа на градските лидери, водещи инвеститори, проектанти, строители, експерти за обсъждане на добрите модели и практики при развитието на градските територии. Тазгодишното издание се реализира в стратегическо партньорство с Европейската инвестиционна банка.