На 10 юни, Надя Данкинова, изпълнителен директор на Фонд Флаг, взе участие във второто издание на събитието Green Transition: Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход. Форумът е организиран от Dir.bg, като Фонд ФЛАГ е сред партньорите на събитието.  

В рамките на панела „Финансови инструменти за справедлив преход“ г-жа Данкинова представи дейността на Фонд ФЛАГ за подкрепа на местните власти за регионално сближаване, както и възможностите и механизмите за финансиране на проекти за насърчаване на зелени, умни и иновативни местни общности. В панела взеха участие вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, заместник-председателят на ЕИБ Лиляна Павлова, Джо Филипс, фонд мениджър на „Три морета“, България и др.

Акцентите в изложението на Фонд ФЛАГ бяха поставени върху постигнатите резултати, натрупания опит с финансовите инструменти за градско развитие, както и върху напредъка на Българска инвестиционна и координационна платформа с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Г-жа Данкинова подчерта и новите възможности за оказване на техническа подкрепа на местните власти за проекти за зеления преход благодарение на одобрения проект по програма LIFE на ЕК.
Тази година Фонд Флаг празнува 15 години от своето създаване - период, през който фондът осигури финансиране от близо 2 млрд. лв. за над 1300 проекти на публичните власти.

В събитието се включиха личности и организации с отношение по темата за зеления преход с фокус над стимулирането на непрекъснатото развитие и прогрес в тотална хармония с природата. Сред тях бяха: Румен Радев, президент на Република България, Елиза Ферейра - Еврокомисар за “Сближаване и реформи“, Паоло Джентилони, Еврокомисар по “Икономика“, Мария Габриел, еврокомисар по “Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“, Вернер Хойер, президент на Европейската инвестиционна банка и др.