Изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ г-жа Надя Данкинова връчи награди на призьорите в първото издание на Националния младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“, организиран от НСОРБ. Събитието неслучайно беше на 12 октомври – в Деня на българската община и местното самоуправление, който се отбелязва за поредна година по инициатива на Националното сдружение.

Задачата пред младежите в първия по рода си конкурс беше да предложат своя идея за решение на конкретно предизвикателство в тяхната община. Конкурсът насочи вниманието към проблемите по места и даде възможност на повече млади хора да опознаят пътя към осъществяване на добрите решения.

Като ключов партньор на местните власти, Фонд ФЛАГ ще подкрепи финансирането и на младежките идеи, ако общините ги реализират, каквито заявки имаше и от трите общини на победителите в конкурса – София, Стара Загора и Дряново.

„Радвам се, че темата за постоянното подобряване на средата, в която живеем, вълнува младите хора. Идеите, с които те се включиха в конкурса, са изключително впечатляващи и показват стремежа, разбирането и отговорността им да подобряваме постоянно местата, в които живеем, работим и се развиваме“, сподели г-жа Данкинова след събитието.

Ето и победителите в първото издание на Националния младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“, организиран от НСОРБ:

Първа награда - Деница Димитрова, ученичка в 10-ти клас на Търговска гимназия ”Княз Симеон Търновски” в Стара Загора, която обръща внимание на нуждата от изграждане на съоръжения за игра за деца с двигателни проблеми.

Втора награда - Мартин Атанасов, ученик от 127 СУ „Иван Николаевич Денкоглу“ в София, който предлага напълно осъществимо решение, осигуряващо повече зелени площи за жителите на столицата.

Трета награда - Нено Илиев от Дряново, с предложение за поставяне на станции за безплатен ремонт на велосипеди на ключови места на територията в общината.

Поощрителна награда - Елия Стоянова, на 23 години от Свиленград, за проекта „От космоса към безопасността: разбиране и управление на горските пожари чрез сателитни изображения“.