Екипът на Фонд ФЛАГ взе участие в Климатична фреска. Климатичната фреска е настолна игра с 42 карти, всяка от които представлява фактор за изменението на климата. Благодарение на нея участниците преминават през увлекателен процес, който им помага да открият връзката между причините и последствията, свързани с изменението на климата и да потърсят възможни решения за излизане от кризата. Фасилитатор на играта бе Мартин Заимов, а посланието, до което достигна екипа на Фонда е: "Време е за действие! Всичко е в нашите ръце!"

Идеята за играта се ражда през 2015 г., когато френският професор Седрик Рингенбах я създава и тества със свои студенти, за да спомогне за изучаването на сложните климатични взаимовръзки. Базирана на изводите в докладите на Междуправителствения панел по климатичните промени (IPCC), играта се оказва изключително интересен, иновативен инструмент. Получава името La Fresque du Climat – климатична фреска или стенопис от френски, и бързо се превръща в едно от основните средства, благодарение на които сложната наука за климата достига по разбираем начин до хиляди хора по света.

Три години след създаването си, през 2018 г., играта се оказва толкова успешна, че професор Рингенбах създава едноименната асоциация „Климатична фреска“, която се занимава с обучението на фасилитатори, разпространението на играта по света и популяризацията на темата за изменението на климата. Създателите на играта са си поставили за цел до 2023 г. да достигнат един милион души, които да преминат през играта. От няколко месеца Климатичната фреска вече е и в България по идея на Wind of Change. Повече за нея може да откриете тук