В периода 31 май – 2 юни в Експо център “Флора”, Бургас и онлайн, Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия организираха национална конференция "НУЛЕВОЕНЕРГИЙНИТЕ СГРАДИ: БЪДЕЩЕТО Е СЕГА". Първият ден от събитието бе  посветен на развитието на знания и умения за енергийна ефективност на сградите, актуални обучителни схеми и образователни възможности за развиването на система за продължаваща професионална квалификация.

На 1 и 2 ри юни програмата бе с фокус финансирането на нулевоенергийни сгради и сградно обновяване. В сесията за  съществуващите финансови механизми Любомир Царев от Фонд ФЛАГ представи наличните възможности за финансиране на проекти за енергийна ефективност чрез Фонд ФЛАГ. Като координатор на проект FLAG-FICET г-н Царев запозна аудиторията с целите и напредъка в изпълнението на проекта за създаване на иновативен финансов инструмент за подкрепа на проекти за чиста енергия на публичните власти.

Към началото на юни 2023 г. в рамките на проекта са изготвени докладите, резултат от проучването по отношение търсене и предлагане на финансиране за проекти за преход към чиста енергия, анализ на кредитоспособността на публичните власти и верификация на зелени инвестиции. На следващия етап предстои структуриране на детайлната рамка за прилагане на финансовия инструмент, както и предоставяне на техническа подкрепа за подготовката на инвестиционни проекти за преход към чиста енергия с потенциал за реализация и финансиране от ФЛАГ.